Passagiers vervoeren in een camper, wat mag wel en wat niet?

Regelmatig zagen wij de vraag voorbij komen, wat zijn nu de regels van het vervoeren van personen in de camper. De camper biedt namelijk altijd ruimte aan meerdere personen, maar het aantal personen dat je mag vervoeren kan afwijken van het aantal plekken. Ook mag niet zomaar overal een persoon plaats nemen tijdens het rijden. In deze blog gaan wij wat dieper in op de regels omtrent het vervoeren van personen. Want zeker voor de veiligheid en de verzekering is het belangrijk dat jij je aan de regels houdt. Het kan daarnaast ook een boete voorkomen, lees dus snel verder en zorg dat jij goed voorbereid op pad kan gaan.

Hoeveel passagiers mag je vervoeren en kun je dit ophogen?

Het aantal personen dat jij mag vervoeren is afhankelijk per camper. Zo is onze camper bijvoorbeeld goedgekeurd voor het vervoeren van 5 personen, dit is uiteraard incl. de bestuurder. Het aantal passagiers dat jij met jouw camper mag vervoeren staat op het kentekenbewijs. Hier kun je dan ook deze informatie terug vinden. Daarnaast kun je het zelf ook wel een beetje inschatten met een gezond verstand. Je bent namelijk verplicht om vast te zitten met een gordel op een degelijke zitplaats. Heb jij maar 4 gordels in jouw camper? Dan mag je dus maar 4 personen vervoeren. In ons geval hebben wij de mogelijkheid een extra stoel te plaatsen op één van de zitjes. Deze zit volledig vast met een constructie en is ook voorzien van een gordel.
Natuurlijk mag je niet zomaar een geïmproviseerde zitplaats maken. Wanneer jij meer personen wilt vervoeren moet je de extra aangebrachte zitplaatsen altijd laten keuren door het RDW. Voordat je dit laat keuren is het goed om te weten dat de extra zitplaatsen moeten voldoen aan de Europese richtlijnen. Het gaat hier dan om de extra zitplaats, de gordel en de gordelbevestigingspunt. Is de extra zitplaats goedgekeurd door het RDW? Dan wordt dit aangepast op het kentekenbewijs en kun jij dus meerdere mensen vervoeren. Ideaal wanneer jouw gezin groter is dan het aantal officiële zitplaatsen. Zo kun jij er toch met het hele gezin op uit.

Hoeveel passagiers mag je vervoeren en kun je dit ophogen?

Ik moet naar de WC, mag dat tijdens het rijden?

Ik moet naar de WC, mag dat tijdens het rijden?

We horen je denken, is dit serieus? Jazeker heel veel mensen vragen zich af of het mag. Nou laten we heel kort en duidelijk zijn, nee dit mag zeker niet. Sterker nog het is levensgevaarlijk, doe dit dan ook zeker niet. Ondanks dat wij snappen dat het heel verleidelijk is om wel te doen. Zo zei een vriend van mij “ik zou wel willen weten hoe het is om te poepen tijdens het rijden”. Ja sommige hebben een fantasie, maar nee doe het echt niet. Stel je krijgt een ongeluk, dan loopt het waarschijnlijk niet goed af voor de persoon die zich op de WC bevind. Als bestuurder zijnde is het van belang om dit ook duidelijk te communiceren met je passagiers, want uiteindelijk ben jij wel de hoofdverantwoordelijke. Is er toch iemand die heel nodig naar de WC toe moet? Stop dan bij het eerste parkeerplek dat je tegen komt en laat de persoon dan zijn behoefde doen. Vervolgens kun je weer met ze alle veilig je weg vervolgen.

Mag je tijdens het rijden op bed gaan liggen?

Deze vraag is na het leven van het bovenstaande stuk waarschijnlijk wel duidelijk. Er zit namelijk geen gordel bij je bed en dus mag dit zeker niet. Wij kunnen echt wel begrijpen dat het soms verleidelijk kan zijn, zeker als iemand hoofdpijn heeft of als je een lange rit maakt. Maar ja, waarom doorrijden is dat soort gevallen, je hebt de camper toch om tot rust te komen? Ga daarom gewoon naar de eerst volgende Camperplaats of Camping en geniet daar van een heerlijke overnachting. Je kunt vervolgens je weg de dag erna weer vervolgen. Zo ontdek je misschien ook nog een prachtige omgeving en dat onverwachts.

Mag je tijdens het rijden op bed gaan liggen?

Gaan slapen tijdens het rijden

Wat zijn de regels voor het rijden met kinderen in de camper?

Wat zijn de regels voor het rijden met kinderen in de camper?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel gemakkelijk. Met de camper heb je namelijk te maken met de zelfde regels als bij een personenauto. Zo zijn de basisregels dat wanneer je kind kleiner dan 1,35m zijn ze in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten. Met een passend systeem bedoelen we dat het kinderzitje aangepast moet zijn aan de lengte en het gewicht van het kind. Gebruik het zitje zoals het bedoeld is, zet hem dus wel vast met de gordel. Is het kind groter dan 1,35m dan moet er gebruik worden gemaakt van de standaard veiligheidsgordel. Omdat dit het zelfde is als bij een personenauto zal iedere ouder weten hoe ze de regels moeten toepassen. Zorg ervoor dat je dit ook in de camper goed doet, het gaat uiteindelijk wel om de veiligheid van het kind.

Veilig met de hond en camper op pad

Heel veel mensen die genieten van hun camperreis samen met hun hond. Natuurlijk zijn hier ook regels voor, je mag de hond namelijk niet los in de camper laten lopen. Dit is te gevaarlijk, bijvoorbeeld wanneer je hard moet remmen. In vrijwel alle landen in Europa hebben ze hier dan ook regels voor zodat jij veilig kunt reizen. Gelukkig zijn de regels voor het vervoeren van je hond heel duidelijk. Zo moet je jouw viervoeter vast zetten met een autogordel, gebruik maken van een veiligheidsnet of een bench. Per land kunnen de regels iets verschillen, wil je niet voor verrassingen komen te staan, check dan altijd hoe het zit op de locatie waar je heen gaat.

Wij maken met Sjef gebruik van een bench, omdat dit ook zijn slaapplek is. Later als hij groter is zullen wij net zoals wij met Balou deden gebruik maken van een autogordel. Wij hebben achter de bijrijder stoel een aparte gordelaansluiting voor de hondengordel. Wel zo makkelijk en veilig. Mocht je met meerdere mensen in de camper rijden dan ligt de hond niet in de weg. De autogordel voor honden is ook nog eens in lengte verstelbaar en verkrijgbaar tot een lengte van 80 cm. Heb jij nog een autogordel nodig? Dan kun je deze hier kopen!

Veilig met de hond en camper op pad

Mocht je het toch fijner vinden om je hond op een vaste plek te hebben? Bijvoorbeeld in een reisbench. Dan kan dat uiteraard ook. Je hebt verschillende soorten auto/reisbenchen. Let hierbij goed op de lengte van je hond. Hij/zij moet hier namelijk in kunnen liggen! Nadeel van de meeste reisbenchen is dat ze eigenlijk altijd in de weg staan. Ga jij toch voor een reisbench? Dan bestel je deze hier!

Zo nu weet jij precies hoe jij veilig passagiers kunt vervoeren tijdens je camperreis. Hierdoor kun je nog meer genieten en dat zonder zorgen. Ons staat nu nog één ding te doen en dat is jou een veilige en vooral een fantastische camperreis te wensen. Geniet ervan en ervaar hoe fantastisch het is.

Interessante producten voor jouw reis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deel dit bericht

Misschien is dit ook interessant?

De camperplaats bij Sloten staat helemaal vol
Nederland

Sloten, 3 Jachthaven, Nederland – Betaald

Hou jij van bootjes, sloten en gezellige dorpjes? Dan is deze camperplaats in Sloten echt iets voor jou. Deze plek heeft echt alles te bieden